Tefal Easy Grip: pogosta vprašanja

Zelo priročni pekači z neoprijemljvo oblogo

  • Široka paleta priročnih pekačev z velikimi ročaji za lažje rokovanje.
Pogosta vprašanja
Notranjost kuhinjske posode je prevlečena z zelo odpornim premazom proti prijemanju. Kuhinjsko posodo pred prvo uporabo izperite s toplo vodo, posušite in vanjo vlijte polovico čajne žličke olja za kuhanje. Olje previdno razmažite s čisto krpo.
Zmeraj uporabljajte lesene ali plastične pripomočke. Nikoli ne uporabljajte kovinskih pripomočkov.
V ventilatorskih pečicah ne uporabljajte stekla ali keramike. Pecite pri temperaturi, nižji od priporočene, in podaljšajte čas pečenja.
• Upoštevajte priporočeni čas pečenja.
• Po možnosti uporabite temnejši kovinski pekač za pite z nastavljivo višino in se izogibajte uporabi pekačev za pite iz keramike, terakote, porcelana ali stekla.
• Pecite na ustrezni višini: na srednji višini v ventilatorski pečici ali na spodnji višini v konvekcijski pečici.
• Ne uporabljajte pekačev iz aluminija.
Premaz proti prijemanju je odporen na vse znane kemične izdelke in je zasnovan tako, da pri običajni uporabi ne razpade oziroma se ne odlušči. Če se kuhinjska posoda ne uporablja pravilno in delce premaza nenamerno zaužijete, ni nobene nevarnosti. Ti delci niso strupeni in so skoraj popolnoma neškodljivi. Skozi telo bodo šli, ne da bi se absorbirali.
Iz vsake posode se v primeru, da jo segrejete na previsoko temperaturo, začne sproščati dim. Vendar dim, ki se sprošča iz posode s premazom proti prijemanju, ne predstavlja nobene nevarnosti za ljudi ali domače živali, razen za ptice. Slednje imajo zelo občutljiv dihalni sistem, zato so na splošno občutljive na dim. Zadostuje, da upoštevate dobro prakso kuhanja in posode nikoli ne pregrejete.
Dimenzije, navedene na embalaži, so običajno notranje, vendar je vsakič prikazan majhen diagram, ki kaže, čemu ustrezajo dimenzije; za razlago uporabite ta diagram.
Vsi premazi proti prijemanju vsebujejo PTFE, kar je okrajšava za politetrafluoretilen, tj. plastični polimer. To je spolzka sestavina, sestavljena iz molekul tetra fluoro etilena, ki vsebujejo le ogljik in fluor. Premaza proti prijemanju ne napadejo kisle ali alkalne baze in ostane stabilen med kuhanjem. Francoske, evropske in ameriške zdravstvene ustanove so odobrile uporabo premazov proti prijemanju PTFE za posodo. Pravzaprav gre za snov, ki ne proizvede nobene kemične reakcije ob stiku z živili, vodo ali čistilnimi sredstvi. V primeru absorpcije je povsem neškodljiva za telo. Skozi telo gre, ne da bi se absorbirala, tako kot vsa druga vlakna. Premaz proti prijemanju je z zdravstvenega vidika pravzaprav tako varen, da ga pogosto uporabljajo v medicini za premazovanje srčnih spodbujevalnikov in majhnih cevi, ki nadomeščajo žile.
NE. Posoda s premazom proti prijemanju TEFAL/T-fal ne vsebuje perfluorooktanske kisline (PFOA). To redno preverjajo v neodvisnih laboratorijih, kjer potrdijo odsotnost perfluorooktanske kisline (PFOA) v končnih izdelkih. Preizkuse od leta 2003 redno izvajajo v neodvisnih laboratorijih v mnogih državah (INERIS v Franciji, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS v Združenem kraljestvu, FABES Labs v Nemčiji, MB Labs v Kanadi in SGS na Kitajskem). V teh preizkusih je bila sistematično dokazana odsotnost perfluorooktanske kisline (PFOA) v izdelkih s premazom proti prijemanju Tefal/T-fal.
Premaz proti prijemanju se pri običajni uporabi v gospodinjstvu zelo redko obrabi. Ustrezna uporaba in nega bosta sčasoma omogočili večjo učinkovitost. V večini primerov obrabe premaza proti prijemanju je mogoče dokazati pregrevanje, opraskanost in/ali čiščenje z abrazivnimi sredstvi. Ponev se lahko zaradi prekomernega pregrevanja osuši in olušči. Garancija tovrstne škode ne krije. Če občasno kuhate pri visoki temperaturi ali ste ponve pregreli, priporočamo, da kuhinjske posode pogosteje namastite.
Trenutno vlada precejšnja zmeda glede premazov proti prijemanju, saj se jih včasih povezuje s perfluorooktanojsko kislino (PFOA). Premazi proti prijemanju Tefal/T-fal pa so izdelani iz snovi PTFE, kar je kratica za znanstveno ime politetrafluoroetilen, za katerega so javne zdravstvene ustanove v Evropi in ZDA potrdile, da je neškodljiv. PFOA in PTFE sta dve povsem različni snovi. Posoda Tefal/T-fal s premazom proti prijemanju je torej izdelana iz snovi PTFE in ne vsebuje PFOA. Poleg tega se je Tefal/T-fal že pred več kot 20 leti zavezal, da pri izdelavi posode ne bo uporabljal kadmija in bo tako zagotovil neškodljivost svojih izdelkov. To zavezo povzemajo informacije o ekološkosti izdelkov, ki jih je uvedla družba Groupe SEB.
PFOA je standardna kratica za perfluorooktanojsko kislino v angleškem jeziku. PFOA se uporablja v proizvodnem procesu za številne izdelke, kot so premazi proti prijemanju, embalaža, primerna za uporabo v mikrovalovnih pečicah, nekatere vrste tekstila, preproge, odporne proti madežem, škatle za pico, ki ne vpijajo maščobe ... Tefal/T-fal zagotavlja, da v njegovih končnih izdelkih PFOA ni prisotna, prav tako ni vsebnosti svinca in kadmija, tako da so izdelki s premazom proti prijemanju neškodljivi tako za okolje kot tudi za potrošnike.
Premaz proti prijemanju in emajl Tefal/T-falovih kuhinjskih posod ne vsebujeta niti kadmija niti svinca. Ugotovili smo, da se te škodljive snovi lahko sproščajo med pranjem posode v pomivalnem stroju in nato nalagajo na drugo posodo v pomivalnem stroju. Uporaba te posode za serviranje ali kuhanje torej povzroča vnos kadmija ali svinca, ki ostaneta v človekovem organizmu. Zaradi tega Tefal/T-fal že dvajset let kuhinjske izdelke oblikuje in izdeluje brez kadmija in svinca. Informacije o ekološkosti izdelkov so navedene na embalaži naših izdelkov s premazom proti prijemanju.
Tefal/T-falov premaz proti prijemanju je mehanska obloga, narejena iz polimera, znanega kot politetrafluoroetilen = PTFE. Prav PTFE daje posodi lastnost, da se nanjo snovi pri kuhanju ali pečenju ne prijemajo. Organi javnega zdravstva v Evropi in ZDA so dokazali, da je PTFE inertna snov, ki ne reagira v stiku s hrano, vodo ali čistili za domačo uporabo. Tudi v primeru zaužitja je povsem neškodljiv. Organi javnega zdravstva so tako potrdili neškodljivost PTFE v premazih proti prijemanju na posodi. PTFE je pravzaprav tako varen, da se pogosto uporablja v medicini za izdelavo srčnih spodbujevalnikov in majhnih cevk, ki zamenjujejo arterije. Uporablja se pri kirurških operacijah pri bolnikih, ki trpijo za resnimi obolenji ledvic. Celo nekatere proteze sklepov so delno prevlečene s PTFE.
Družba Groupe SEB se je obvezala k zagotavljanju kakovosti in potrošnikom posreduje informacije o ekološki uporabi izdelkov Tefal/T-fal s premazom proti prijemanju, ki so navedene v razdelku »Zdravje in okolje«. Ta obveza zagotavlja, da premazi Tefal/T-fal ne vsebujejo perfluorooktanojske kisline (PFOA), svinca in kadmija ter da so izdelki s premazom proti prijemanju neškodljivi za okolje in potrošnike. Informacije o varovanju okolja temeljijo na rednih analizah neodvisnih laboratorijev iz več različnih držav (INERIS v Franciji, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS v Združenem kraljestvu, FABES Labs v Nemčiji, MB Labs v Kanadi, SGS na Kitajskem) (povezava do spletnih mest laboratorijev). Te informacije lahko poiščete na spletnem mestu blagovne znamke Tefal/T-fal in na embalaži posode Tefal/T-fal s premazom proti prijemanju.
Izberite oddelek „Dodatki“ na spletni strani in enostavno poiščite, kar potrebujete za vaš izdelek.
Podrobnejše informacije najdete v razdelku »Garancija« na tem spletnem mestu.
Ta naprava vsebuje materiale, ki jih je mogoče ponovno uporabiti ali reciklirati. Odnesite jo v lokalni zbirni center za zbiranje odpadkov.
Navodila in priročniki