Priročniki za uporabo Tefal So Tasty

Preprosta in priročna posoda za pogosto pripravljanje hrane

  • S premazom Intensium Tefal, ki je ojačan z minerali, in z kazalnikom temperature je vsakodnevna priprava hrane preprostejša in bolj učinkovita kot kdaj koli prej. 
Pogosta vprašanja
Pripomočki s premazom proti prijemanju TEFAL so zasnovani tako, da se hrana ne prijema. Vendar je treba ponev ali kozico ustrezno vzdrževati. Upoštevajte naslednje namige: ponev/kozico pred prvo uporabo rahlo naoljite, nato pa jo pomijte in posušite; če ponev/kozico redno pomivate v pomivalnem stroju, postopek občasno ponovite. Potrebno se je tudi izogibati pregrevanju in praskanju, ki nastane predvsem zaradi uporabe kovinskih pripomočkov (lopatic, zajemalk) in čiščenja z žičnatimi gobicami.
V pečici lahko uporabljate samo ponve ali kozice iz linije Ingenio, ker lahko snamete ročaje (zagotovite, da je ročaj odstranjen). Pripomočkov TEFAL nikoli ne uporabljajte v mikrovalovni ali konveksni pečici.
• Ponev pomijte v topli vodi in s pomivalnim sredstvom, da odstranite morebiten prah. Osušite jo in pred prvo uporabo na premaz proti prijemanju nanesite majhno količino jedilnega olja. Odstranite odvečno olje.
• Posodo po vsaki uporabi pomijte in posušite.
V primeru ponev: med 140 °C in 195 °C
V primeru ponev za palačinke: med 165 °C in 240 °C
To je idealna temperatura za praženje in porjavitev živil. Ta indikacija vam pomaga kuhati bolj zdravo in pri idealni temperaturi.
To morate preveriti v priporočilih za uporabo, ki so navedena na embalaži, ali v navodilih, ki so priložena k izdelku. Za nekatere linije lahko uporabljate določene kovinske pripomočke, razen nožev in metlic. Vendar, če želite podaljšati življenjsko dobo ponev in kozic, uporabo kovinskih pripomočkov močno odsvetujemo. Uporabljajte plastične ali lesene pripomočke.
Lastnosti neprijemanja keramičnega premaza so veliko bolj omejene, tako z vidika učinkovitosti kot tudi trajnosti, od lastnosti klasičnega premaza (PTFE). Priporočamo kuhanje z več maščobe in temeljitejše čiščenje z nekoliko večjo količino pomivalnega sredstva. Če živila pečete, priporočamo, da posodo namočite v milnici, po možnosti z majhno količino alkoholnega kisa.
Sčasoma se bodo na keramičnem dnu posode pojavili madeži, ki jih ni mogoče odstraniti. To na noben način ne poslabša učinkovitosti posode in ne predstavlja nevarnosti za zdravje.
• Uporabljajte plastične ali lesene pripomočke; pri nekaterih serijah lahko uporabljate nekatere kovinske pripomočke razen nožev in metlic (glejte priporočila za uporabo, navedena na embalaži ali v navodilih, ki so priložena izdelku).
• Ne režite neposredno v posodah.
• Ne spraskajte premaza proti prijemanju. Na površini se lahko pojavijo manjši madeži ali odrgnine, kar je običajno in ne vpliva na uporabnost posode.
• Po kuhanju ne pustite, da iz posode izpari vsa tekočina, niti ne puščajte prazne posode na prižganem gorilniku.
• Vedno izberite električni gorilnik primerne velikosti ali nastavite plinski gorilnik tako, da se plamen razporedi le po spodnjem delu posode, ne pa tudi ob straneh.
• Med kuhanjem posod nikoli ne pustite brez nadzora.
• Pustite posode, da se pred čiščenjem ohladijo.
Ponev se pri toplotnem šoku zvije (pregreta prazna ponev, vroča ponev v stiku s hladno vodo ali vroča ponev, odložena na hladno površino itd.).
Ponev je treba pred čiščenjem ohladiti na sobno temperaturo.
Kuhanje v zviti ponvi ne bo uspešno.
Pove NIKOLI ne uporabljajte v mikrovalovni pečici.
Odvisno od linije (preverite embalažo) lahko uporabljate večino kovinskih pripomočkov, razen nožev, vilic in metlic. Vendar bodite pri uporabi kovinskih pripomočkov vedno previdni. Izogibajte se uporabi pripomočkov z ostrimi robovi in ne režite živil neposredno v posodi. Bodite pozorni, da pripomočkov ne zabadate in z njimi ne spraskate površine proti prijemanju.
Da. Pri visokih temperaturah se lahko hrana zažge, zaradi česar nastanejo madeži in ponev se zvije. Poleg tega se lahko zaradi pregrevanja zmanjša učinkovitost premaza proti prijemanju. Za kuhanje zadostuje zmerna temperatura, saj se aluminij enakomerno segreje. Zaradi segrevanja prazne ponve na zelo visoko temperaturo lahko nastane škoda.
Ne. Kuhanje pri visokih temperaturah ne zagotovi občutnega skrajšanja časa kuhanja in vsekakor ne prispeva h kakovosti hrane, zato močno priporočamo kuhanje pri srednjih temperaturah. To priporočamo tudi zaradi tega, ker se med kuhanjem pri visokih temperaturah lahko poškoduje premaz proti prijemanju.
Če želite podaljšati življenjsko dobo prevleke, pri praženju ali pečenju uporabite majhno količino olja. Pri kuhanju ali dušenju uporaba olja ni potrebna.
Ponev s premazom proti prijemanju:
Zadostuje ročno čiščenje v milnici.
Ponev je treba očistiti po vsaki uporabi, s čimer odstranite sloj maščobe, ki lahko ostane na površini. Če ponev samo obrišete s papirnato brisačo ali izperete z vodo, ne boste popolnoma odstranili sloja in se bodo ob naslednjem kuhanju v ponvi pojavili madeži.
Ponev s premazom proti prijemanju ne smete čistiti z abrazivnim praškom ali abrazivnimi gobami. Tako za notranjost kot zunanjost ponve je idealna najlonska goba.

Keramična ponev:
Priporočamo ročno pomivanje keramične ponve, z vodo in blagim detergentom. To je najbolj učinkovit način. Če ponev po običajnem pomivanju ni dovolj čista, lahko vanjo nalijete malo kisa in vodo ter mešanico segrejete. Mešanica vode in kisa bo očistila ponev. Po tem ponev temeljito izperite, osušite in premažite z malo olja, na primer sončničnega. Vaša ponev bo kot nova. Če se na dnu nahaja trdovratna umazanija, lahko ponev napolnite z vročo vodo in učinkovitim detergentom za razmaščevanje in pomivanje posode ter pustite stati. Nato, če je treba, lahko ponev očistite s plastično abrazivno gobo in tekočim detergentom za abrazivno čiščenje.
Nekateri deli se lahko perejo v pomivalnem stroju, nekateri pa ne. (Glej spodaj.) Če se del lahko pere v pomivalnem stroju, pri čiščenju uporabite nevtralen detergent. Nekateri pomivalni stroji niso primerni za pomivanje loncev/ponev za cvrtje, zato pred pomivanjem preberite navodila za uporabo pomivalnega stroja.
Primernost za pomivanje v pomivalnem stroju:
Lonec/ponev za cvrtje: DA
Poseben ročaj: DA
Pokrov za kuhanje (razen magnetnih gumbov): DA
Snemljivi magnetni gumbi za pokrov: NE (lahko zarjavijo)
Nepredušni pokrov za shranjevanje: NE (lahko se deformira)
Za podaljšanje življenjske dobe ponve priporočamo ročno pranje z mehko gobico. Uporaba pomivalnega stroja: priporočljivo je uporabljati nežne detergente v obliki tekočine ali gela.
Ročaji lahko sčasoma popustijo zaradi nenehnega segrevanja in ohlajanja vijakov. V tem primeru vijake previdno privijte z ustreznim izvijačem, vendar jih ne zategnite pretirano.
• Na ponvi so se verjetno nabrali ostanki hrane, kar je rezultat predolgega kuhanja hrane v ponvi. Ostanke hrane lahko običajno odstranite, če ponev napolnite z vodo in pomivalnim sredstvom ter jo pustite stati čez noč. Nato ponev previdno očistite z mešanico sode bikarbone in vode, pri čemer uporabljajte gobo, ki ne pušča sledi (gobo za čiščenje posode s premazom proti prijemanju). Nato morate premaz proti prijemanju obnoviti z majhno količino olja, ki ga nanesete na površino ponve s papirnato kuhinjsko brisačo.
• Ponev se je morda pregrela, zaradi česar se je premaz proti prijemanju poškodoval in razbarval. Pogosto pregrevanje ponve oslabi premaz proti prijemanju. Rdeči Thermo-Spot v ponvah Tefal je kazalnik temperature, ki vam pove, kdaj ponev doseže idealno temperaturo za kuhanje. Ko se ta kazalnik obarva rdeče, znižajte moč toplote, da ohranite temperaturo. Ponve ne segrevajte dodatno na visoki temperaturi, ker se bosta ponev in premaz proti prijemanju pregrela.
• Če ponev pomivate v pomivalnem stroju, premaz proti prijemanju po vsakem pomivanju obnovite z jedilnim oljem, da preprečite izsušitev premaza proti prijemanju in zagotovite njegovo učinkovitost.
• Ponev ste uporabljali na previsoki temperaturi ali na napačnem viru toplote, zaradi česar se je površina ponve ukrivila in deformirala.
• V vročo ponev tudi nikoli ne nalivajte mrzle vode in vroče ponve ne potapljajte v mrzlo vodo. Nenadne temperaturne spremembe lahko povzročijo ukrivljanje kovine, zaradi česar površina ponve postane neravna.
Ponve na plinske štedilnike postavljajte previdno, ker imajo kuhalne plošče različno število podpornih nog, predvsem za majhne ponve pa je morda potreben trinožnik, ki ga večina proizvajalcev plinskih štedilnikov dobavi skupaj s štedilnikom, ali pa ga lahko kupite naknadno.
Močna sila na zunanjem delu aluminijastega lonca ali ponve za cvrtje, na primer ob udarcu ali padcu, lahko deformira posodo. (Lonec/ponev za cvrtje se ne bosta deformirala zaradi vročine pri kuhanju.)
Naši premazi slovijo po tem, da se v običajnih pogojih uporabe ne krušijo. Če ponev ali kozic TEFAL/T-fal ne uporabljate na običajen način in delec premaza nenamerno zaužijete, ni nobene nevarnosti. Delci niso strupeni (premaz proti prijemanju ni nevaren za zdravje). Skozi telo bodo šli, ne da bi se absorbirali, tako kot vsa druga vlakna. Opomba: premaz proti prijemanju je z zdravstvenega vidika tako varen, da ga pogosto uporabljajo v medicini za premazovanje srčnih spodbujevalnikov in majhnih cevi, ki nadomeščajo žile.
Vsi premazi proti prijemanju vsebujejo PTFE, kar je okrajšava za politetrafluoretilen, tj. plastični polimer. To je spolzka sestavina, sestavljena iz molekul tetra fluoro etilena, ki vsebujejo le ogljik in fluor. Premaza proti prijemanju ne napadejo kisle ali alkalne baze in ostane stabilen med kuhanjem. Francoske, evropske in ameriške zdravstvene ustanove so odobrile uporabo premazov proti prijemanju PTFE za posodo. Pravzaprav gre za snov, ki ne proizvede nobene kemične reakcije ob stiku z živili, vodo ali čistilnimi sredstvi. V primeru absorpcije je povsem neškodljiva za telo. Skozi telo gre, ne da bi se absorbirala, tako kot vsa druga vlakna. Premaz proti prijemanju je z zdravstvenega vidika pravzaprav tako varen, da ga pogosto uporabljajo v medicini za premazovanje srčnih spodbujevalnikov in majhnih cevi, ki nadomeščajo žile.
NE. Posoda s premazom proti prijemanju TEFAL/T-fal ne vsebuje perfluorooktanske kisline (PFOA). To redno preverjajo v neodvisnih laboratorijih, kjer potrdijo odsotnost perfluorooktanske kisline (PFOA) v končnih izdelkih. Preizkuse od leta 2003 redno izvajajo v neodvisnih laboratorijih v mnogih državah (INERIS v Franciji, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS v Združenem kraljestvu, FABES Labs v Nemčiji, MB Labs v Kanadi in SGS na Kitajskem). V teh preizkusih je bila sistematično dokazana odsotnost perfluorooktanske kisline (PFOA) v izdelkih s premazom proti prijemanju Tefal/T-fal.
Ne, premaz proti prijemanju je treba nanesti med prvotnim proizvodnim postopkom.
Premaz proti prijemanju se pri običajni uporabi v gospodinjstvu zelo redko obrabi. Ustrezna uporaba in nega bosta sčasoma omogočili večjo učinkovitost. V večini primerov obrabe premaza proti prijemanju je mogoče dokazati pregrevanje, opraskanost in/ali čiščenje z abrazivnimi sredstvi. Ponev se lahko zaradi prekomernega pregrevanja osuši in olušči. Garancija tovrstne škode ne krije. Če občasno kuhate pri visoki temperaturi ali ste ponve pregreli, priporočamo, da kuhinjske posode pogosteje namastite.
Trenutno vlada precejšnja zmeda glede premazov proti prijemanju, saj se jih včasih povezuje s perfluorooktanojsko kislino (PFOA). Premazi proti prijemanju Tefal/T-fal pa so izdelani iz snovi PTFE, kar je kratica za znanstveno ime politetrafluoroetilen, za katerega so javne zdravstvene ustanove v Evropi in ZDA potrdile, da je neškodljiv. PFOA in PTFE sta dve povsem različni snovi. Posoda Tefal/T-fal s premazom proti prijemanju je torej izdelana iz snovi PTFE in ne vsebuje PFOA. Poleg tega se je Tefal/T-fal že pred več kot 20 leti zavezal, da pri izdelavi posode ne bo uporabljal kadmija in bo tako zagotovil neškodljivost svojih izdelkov. To zavezo povzemajo informacije o ekološkosti izdelkov, ki jih je uvedla družba Groupe SEB.
PFOA je standardna kratica za perfluorooktanojsko kislino v angleškem jeziku. PFOA se uporablja v proizvodnem procesu za številne izdelke, kot so premazi proti prijemanju, embalaža, primerna za uporabo v mikrovalovnih pečicah, nekatere vrste tekstila, preproge, odporne proti madežem, škatle za pico, ki ne vpijajo maščobe ... Tefal/T-fal zagotavlja, da v njegovih končnih izdelkih PFOA ni prisotna, prav tako ni vsebnosti svinca in kadmija, tako da so izdelki s premazom proti prijemanju neškodljivi tako za okolje kot tudi za potrošnike.
Premaz proti prijemanju in emajl Tefal/T-falovih kuhinjskih posod ne vsebujeta niti kadmija niti svinca. Ugotovili smo, da se te škodljive snovi lahko sproščajo med pranjem posode v pomivalnem stroju in nato nalagajo na drugo posodo v pomivalnem stroju. Uporaba te posode za serviranje ali kuhanje torej povzroča vnos kadmija ali svinca, ki ostaneta v človekovem organizmu. Zaradi tega Tefal/T-fal že dvajset let kuhinjske izdelke oblikuje in izdeluje brez kadmija in svinca. Informacije o ekološkosti izdelkov so navedene na embalaži naših izdelkov s premazom proti prijemanju.
Tefal/T-falov premaz proti prijemanju je mehanska obloga, narejena iz polimera, znanega kot politetrafluoroetilen = PTFE. Prav PTFE daje posodi lastnost, da se nanjo snovi pri kuhanju ali pečenju ne prijemajo. Organi javnega zdravstva v Evropi in ZDA so dokazali, da je PTFE inertna snov, ki ne reagira v stiku s hrano, vodo ali čistili za domačo uporabo. Tudi v primeru zaužitja je povsem neškodljiv. Organi javnega zdravstva so tako potrdili neškodljivost PTFE v premazih proti prijemanju na posodi. PTFE je pravzaprav tako varen, da se pogosto uporablja v medicini za izdelavo srčnih spodbujevalnikov in majhnih cevk, ki zamenjujejo arterije. Uporablja se pri kirurških operacijah pri bolnikih, ki trpijo za resnimi obolenji ledvic. Celo nekatere proteze sklepov so delno prevlečene s PTFE.
Delovanje ponve na indukcijski kuhalni plošči lahko najhitreje preverite z magnetom. To je zelo preprosto: če se magnet prime na dno ponve, bo delovala na komercialni indukcijski kuhalni plošči.
Število let življenjske dobe je težko določiti, saj je življenjska doba odvisna od načina in pogostosti uporabe. Življenjsko dobo prevleke lahko podaljšate tako, da jo zaščitite pred nepotrebno visokimi temperaturami in je ne segrevate brez prisotnosti vode. Zadostuje srednje visoka do nizka vročina. Pri vročini, ki jo uporabljate za kuhanje v železnem voku, se bo prevleka hitro poškodovala. Kuhanih živil ne shranjujte dlje časa (en dan ali več).
Družba Groupe SEB se je obvezala k zagotavljanju kakovosti in potrošnikom posreduje informacije o ekološki uporabi izdelkov Tefal/T-fal s premazom proti prijemanju, ki so navedene v razdelku »Zdravje in okolje«. Ta obveza zagotavlja, da premazi Tefal/T-fal ne vsebujejo perfluorooktanojske kisline (PFOA), svinca in kadmija ter da so izdelki s premazom proti prijemanju neškodljivi za okolje in potrošnike. Informacije o varovanju okolja temeljijo na rednih analizah neodvisnih laboratorijev iz več različnih držav (INERIS v Franciji, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS v Združenem kraljestvu, FABES Labs v Nemčiji, MB Labs v Kanadi, SGS na Kitajskem) (povezava do spletnih mest laboratorijev). Te informacije lahko poiščete na spletnem mestu blagovne znamke Tefal/T-fal in na embalaži posode Tefal/T-fal s premazom proti prijemanju.
Izberite oddelek „Dodatki“ na spletni strani in enostavno poiščite, kar potrebujete za vaš izdelek.
Podrobnejše informacije najdete v razdelku »Garancija« na tem spletnem mestu.
Ta naprava vsebuje materiale, ki jih je mogoče ponovno uporabiti ali reciklirati. Odnesite jo v lokalni zbirni center za zbiranje odpadkov.