Priročniki za uporabo Tefal Masterchef 5000 DO514138

Popoln multipraktik za pripravo vseh vrst obrokov, in sicer vse od predjedi do sladic.

  • Popoln in kompakten multipraktik s šestimi nastavki in z 22 funkcijami omogoča pripravo raznovrstnih obrokov, in sicer vse od predjedi do sladic.

Oznaka : DO514138

Pogosta vprašanja
Pred prvo uporabo naprave operite vse dele dodatne opreme v topli milnici (glejte razdelek o čiščenju v priročniku z navodili). Sperite in osušite.
Postavite enoto z motorjem na ravno, čisto in suho površino.
Vključite vtič aparata v vtičnico.
Pred obdelavo se morajo tekočine ohladiti na sobno temperaturo. Vročih sestavin ne dodajajte v posodo, saj se lahko zaradi toplote, ki jo oddaja hrana, okvari tesnilo.
Hitrejše delovanje se uporablja z nastavki, kot so nastavek za pripravo smoothijev, rezanje in strganje; nastavki, kot so ožemalnik agrumov ali nastavek za gnetenje testa, pa se uporabljajo pri manjši hitrosti.
Gumb za pulzno delovanje se uporablja, ko želite, da naprava deluje pri optimalni hitrosti v kratkih intervalih. Ta funkcija se najpogosteje uporablja z mešalnikom, vedno pa jo nadzoruje uporabnik, torej uporabnik nadzoruje, kako dolgo naprava deluje v tem načinu. S to funkcijo se lahko izognete predolgi obdelavi sestavin in zagotovite želeno teksturo. Lahko jo na primer uporabite za dodajanje sadja ob koncu priprave mase za pecivo ali vmešavanje mehkega sadja v jogurt za pripravo smoothija.
Rezilo iz nerjavnega jekla se uporablja za: mešanje, vmešavanje, pripravo pireja, krušnih drobtin ter žvrkljanega testa, testa za pecivo in biskvita. Nastavek za mešanje se uporablja le za pripravo tekoče hrane, kot so juhe, mlečni napitki ipd. ter pripravo pireja iz mehkega sadja ali kuhane zelenjave in sadja. Tega nastavka se ne sme uporabljati za mletje mesa, gnetenje gostega testa ali testa za pecivo.
Zamazane predele najprej zdrgnite s krpo ali papirnato brisačko, namočeno v jedilno olje, da omilite obarvanost, nato pa površino očistite kot običajno.
Za zmanjšanje obarvanosti je zelo pomembno, da napravo očistite takoj po uporabi.
Napravo izključite.
Vso dodatno opremo takoj po končani uporabi splaknite, da bo čiščenje preprostejše.
Dodatno opremo operite in posušite: operete jo lahko v pomivalnem stroju, namakate v vodi ali sperete pod tekočo vodo iz pipe, razen enote z motorjem, mesoreznice (nastavek in glava mesoreznice)*, pogonske enote mešalnika* in ohišja sokovnika* (* odvisno od modela). Te elemente obrišite samo z vlažno gobico.
Ko se deli posušijo, premažite rezila in strgalnike mesoreznice z jedilnim oljem, da ostanejo naoljeni.
V posodo mešalnika nalijte vročo vodo z dodanimi nekaj kapljicami pomivalnega sredstva, zaprite pokrov z nastavkom za dodajanje hrane, nekajkrat pritisnite gumb za pulzno delovanje mešalnika, izključite napravo in operite posodo.
Rezila dodatne opreme so zelo ostra, z njimi ravnajte previdno.
Veliko kuhinjskih robotov vsebuje sestavne dele, ki se lahko perejo v pomivalnem stroju, kot na primer posoda ali rezila, vendar je to odvisno od izdelka, zato več informacij poiščite v navodilih za uporabo in vzdrževanje naprave. Enote z motorjem se ne sme nikoli prati v pomivalnem stroju.
Preverite, ali je sistem zaklopa pravilno nameščen. Pri vseh kuhinjskih robotih morata biti posoda in pokrov pravilno nameščena preden se začne obdelava hrane. Ta funkcija zagotavlja varnost uporabnika, saj se rezila ne vrtijo, če posoda ni zaprta. Ko se posoda in pokrov pravilno zaskočita na svoje mesto, bodo oznake poravnane.
Nalivanje vročih tekočin v posodo lahko poškoduje tesnila, morda ste uporabili preveč tekočine ali pa tesnilo po čiščenju ni bilo pravilno nameščeno.
Nastavek za emulzijo deluje na drugačen način kot običajni nastavek z dvema metlicama za stepanje. Ko uporabljate nastavek za emulzijo se mešanica premika po posodi, ko pa uporabljate dve metlici se v zmes hitreje dodaja zrak, zato je testo ali masa bolj rahla in puhasta.
Kuhinjski robot je naprava, s katero bo priprava hrane na različne načine hitrejša in bolj preprosta, kakor če bi hrano pripravljali ročno. Glavne funkcije kuhinjskega robota so sekljanje, ribanje in mešanje. Skoraj vsi kuhinjski roboti pa zagotavljajo tudi različne funkcije rezanja.
Kuhinjski robot deluje na drugačen način kot multipraktik, saj se nastavki za mešanje spuščajo v hrano z mešalne noge zgoraj, pri kuhinjskem robotu pa se nastavki za mešanje dvigujejo v hrano izpod sestavin. Kuhinjski robot je v osnovi zasnovan za gnetenje testa in pripravo mase za torte. Multipraktik lahko prav tako opravi ta opravila, vendar ni tako učinkovit kot kuhinjski robot. Če želite napravo uporabljati za pripravo tort in peciva, premislite, v kolikšni meri boste napravo uporabljali še za druga opravila. Če naprave ne želite uporabljati za druga opravila, je kuhnjski robot prava izbira za vas. Če na vašo izbiro vpliva tudi velikost naprave, ne pozabite, da je multipraktik manjši od kuhinjskega robota.
Izberite oddelek „Dodatki“ na spletni strani in enostavno poiščite, kar potrebujete za vaš izdelek.
Podrobnejše informacije najdete v razdelku »Garancija« na tem spletnem mestu.
Ta naprava vsebuje materiale, ki jih je mogoče ponovno uporabiti ali reciklirati. Odnesite jo v lokalni zbirni center za zbiranje odpadkov.