Priročniki za uporabo Tefal Secure 5 Neo 6L

Izjemna varnost, izjemen okus

Secure 5 Neo je bil zasnovan z mislijo na varnost kot enega od ključnih elementov. Njegov ekskluzivni varnostni sistem zagotavlja najvarnejši način kuhanja.

Oznaka : P2530741

Pogosta vprašanja
Lonec za kuhanje pod tlakom lahko odprete takrat, ko se ohladi in se zniža notranji tlak (ko se zatič kazalnika zaklepanja ali kazalnik tlaka (odvisno od modela) popolnoma spusti).
Lonec na pritisk lahko uporabljate za kuhanje na pari. To na primer omogoča visokokakovosten način kuhanja zelenjave: ohrani namreč vitamine in hranilne snovi. – Ne uporabite več kot 750 ml (6 kozarcev) tekočine. – Uporabite parno košaro; postavite jo na podstavek ali pa jo obesite na zakovice na posodi (odvisno od modela) in pazite, da se hrana ne potopi v vodo.
Ne puščajte hrane v loncu na pritisk pred kuhanjem in po njem. Pripravljeno hrano hranite v hladilniku v zaprti posodi.
Preverite:
• čas kuhanja,
• ali je vir toplote zadosten, potem ko lonec doseže delovni pritisk,
• ustrezen položaj ventila za uravnavanje pritiska,
• količino tekočine.
Čas kuhanja z loncem na pritisk je lahko do trikrat krajši kot pri kuhanju v običajnem loncu. Začnite z recepti v knjižici z recepti/navodili, ki je priložena vašemu loncu na pritisk. Ko boste razumeli načela takšnega kuhanja, pričnite s kuhanjem drugih jedi. Pazite le, da uporabite vsaj 250 ml (2 kozarca) tekočine.
Obstajata 2 načina:
Počasen izpust – izbirnik programa postopoma obrnite na položaj za paro. Ta način se uporablja za obare, pečenke in ribje jedi.
Hiter izpust – lonec na pritisk postavite pod tekočo mrzlo vodo tako, da curek usmerite na kovinski del pokrova. Ta način se uporablja za jedi na osnovi tekočine, npr. juhe, riž, testenine, mlečne pudinge, jajčne kreme, zmesi za torte in pudinge, jedi, ki vsebujejo riž ali testenine, ter jedi z veliko vsebnostjo tekočine. Na ta način preprečite brizganje tekočine iz ventila za paro, ko sprostite ventil za uravnavanje pritiska.

Ko je indikator pritiska v začetnem položaju, se je sprostil ves pritisk.
Prvih 5 minut lonec še ni pod pritiskom, kar je običajno. Lonec na pritisk se še segreva. Če po prvih 5 do 10 minutah pritisk še vedno ne narašča, preverite:
• ali je ogenj prižgan in vir toplote nastavljen na največjo temperaturo,
• ali je pokrov dobro zaprt,
• ali je tesnilo pravilno nameščeno in ni umazano ali zvito,
• ali je v posodi dovolj vode – vsaj 250 ml (2 kozarca),
• ali je stikalo za pritisk pravilno nastavljeno (odvisno od modela),
• ali je zapiralni indikator oz. indikator pritiska blokiran (odvisno od modela).
V vsakem primeru glejte knjižico z navodili za vaš lonec na pritisk.
Uporabljajte ustrezne vire toplote. Glejte navodila za uporabo, kjer so navedeni ustrezni viri toplote. Modeli, ki so opremljeni z našim posebnim dnom Diffusal, zelo dobro delujejo na vseh vrstah kuhalnih površin, tudi indukcijski. Uporabite grelno ploščo s premerom, ki je enak ali manjši od premera lonca na pritisk.
• Lonec na pritisk je preveč poln.
• Temperatura je previsoka.
• Ventil za uravnavanje pritiska, zapiralni indikator ali varnostna naprava so blokirani zaradi neustreznega vzdrževanja in tako preprečujejo normalno delovanje lonca.
Preden odprete lonec, se prepričajte, da ste izpustili vso paro in da je zapiralni indikator v začetnem položaju. Če ste prepričani, da je vsa para izpuščena, pretresite lonec in tako poskrbite, da se bo zapiralni indikator oz. indikator pritiska (odvisno od modela) spustil v začetni položaj. Če se to ne zgodi, postavite lonec pod tekočo mrzlo vodo in ga ponovno poskusite odpreti.
Lonec lahko uporabljate kot veliko kozico ali jušni lonec. V ta namen lahko kupite steklen pokrov za lonec na pritisk.
V loncu za kuhanje pod tlakom lahko kuhate praktično vse: pripravite lahko juhe, kuhate meso, ribe in zelenjavo, prav tako pa ustvarjate slastne sladice. Več receptov najdete v knjigi receptov za lonec za kuhanje pod tlakom ali na spletni strani.
• Izklopite vir toplote.
• Pustite, da se lonec za kuhanje pod tlakom ohladi.
• Po tem, ko odprete lonec za kuhanje pod tlakom, preverite, da je vsa para izhlapela in da je kazalnik zaklepanja v pravilnem položaju (odvisno od modela).
• Preverite in očistite vse delovne dele in stanje tesnila.
Če težava ni odpravljena, odnesite lonec za kuhanje pod tlakom (vse dele) v priporočeni servisni center.
Večina loncev na pritisk ima nastavitev 1 za pripravo hrane, kot je zelenjava, in nastavitev 2 za pripravo mesa in zamrznjene hrane.
Kuhanje se prične, ko ventil za uravnavanje pritiska omogoči enakomerno sproščanje pare, pojavi se sikajoč zvok, takrat pa morate znižati temperaturo in izračunati čas kuhanja, ki je določen v receptu. Pri modelu Nutricook vas dodatno zvočno opozorilo opozori, da morate zmanjšati temperaturo za zaključek kuhanja z manj pare.
V tem primeru traja dlje, da se ustvari pritisk, vendar čas kuhanja ostane isti (po aktiviranju ventila).
Košara je obvezna za kuhanje v pari. Pri vrenju se lahko odločite, ali jo boste uporabili ali ne.
Za kuhanje neposredno v posodi vedno dodajte najmanjšo količino tekočine ali najmanj 2 kozarca (25 cl).
Za kuhanje v pari dolijte 75 cl vode na dno posode.
Največje polnjenje: lonec za kuhanje pod tlakom napolnite največ do 2/3 višine posode.
• Opozorilo: če se lonec za kuhanje pod tlakom segreje brez tekočine v notranjosti, naj ga preverijo v pooblaščenem servisnem centru.
Za ustrezno čiščenje vseh sestavnih delov zadostuje topla milnica. Lonec iz nerjavnega jekla lahko operete v pomivalnem stroju. Tesnilo, ventil za uravnavanje pritiska in varnostne naprave očistite in preglejte ločeno po vsaki uporabi ter tako zagotovite, da bo lonec varno deloval ob naslednji uporabi. Tudi pokrov lahko operete v pomivalnem stroju, če prej odstranite nadzorno ploščo in tesnilo (odvisno od modela). Loncev na pritisk iz aluminija ne pomivajte strojno.
Pri aluminijastih modelih ponovite postopek, ki ga morate izvesti pred prvo uporabo, in sicer uporabite jedilno sodo (glejte navodila). Pri modelih iz nerjavnega jekla lonec očistite z žičnato gobico in posebnim čistilom za nerjavno jeklo. Ne uporabljajte belila.
Tesnilo je treba zamenjati enkrat na leto. Če lonec na pritisk ne ustvarja pritiska, izpod pokrova pa izhaja para, preverite, ali je tesnilo pravilno nameščeno.
• Zamenjava tesnila za modele z zapiranjem z vpenjalnimi čeljustmi (lonec na pritisk, originalen izdelek Actua):
Odstranite staro tesnilo in se prepričajte, da je območje za namestitev tesnila čisto. Namestite novo tesnilo tako, da ga s prsti pritisnete na mesto. Ne uporabljajte nobenih pripomočkov, da preprečite poškodbe tesnila.

• Zamenjava tesnila za druge modele:
Odstranite staro tesnilo in ga zamenjajte z novim.

Obrnite pokrov na posodi naokrog. Če vaš model to omogoča, obrnite ročaje navzdol.
Da, priporočamo, da tesnilo na pokrovu po vsakem kuhanju očistite z gobico in detergentom za pomivanje posode in za modele z odstranljivim tesnilom tudi njegovo ohišje.
Za odstranljiva tesnila − da bi jih spet namestili, se prepričajte, da je napis „stran pokrova“ obrnjen proti pokrovu.
Časovnika nikoli ne potopite v vodo za pomivanje posode oziroma ga ne čistite pod tekočo vodo, saj ni vodoodporen.
Ne uporabljajte topil.
Uporabite le čisto in suho krpo.
Preverite, ali je tesnilo ustrezno nameščeno znotraj pokrova.
Prepričajte se, da je varnostni zatič ali indikator pritiska pravilno nameščen. Odstranite in po potrebi zamenjajte.
Lonec pod pritiskom si po 10 letih uporabe zasluži nekaj pozornosti: pregledajo naj ga v odobrenem servisnem centru.
Preden tlak naraste, je mogoče pokrov obračati. Nič ni narobe s pokrovom.
To so vijaki Torx z ravno vreznino. Kadar se vijaki razrahljajo ali je treba ročaj zamenjati, lahko vijake privijete s ploskim izvijačem. Izvijače Torx lahko kupite v večini trgovin z orodjem in gospodinjskimi pripomočki.
Preverite, da na karbidu na ročaju ni izboklin, razpok ali poškodb. Če ročaj ni poškodovan, privijte vijake s ploskim izvijačem. Če je ročaj poškodovan, ga morate nadomestiti.
Kadar kuhamo živila z visoko vsebnostjo beljakovin in ogljikovih hidratov, kot je riž, na visokih temperaturah, aminokisline in sladkorji razpadejo ter sivo obarvajo jed. To ne vpliva na okus jedi in ni nevarno za zdravje.
To so usedline mineralov, ki so naravno prisotni v vodi, kot so kalcij, silicij, magnezij in železo. Naj vas ne skrbi.
Preverite:
• Ste zmanjšali toploto, ko je ventil za uravnavanje pare začel neprekinjeno sproščati paro in proizvajati neprekinjen piskajoč zvok?
• Ste sprostili paro po času kuhanja?
Če dovolite, da lonec za kuhanje pod tlakom sam sprosti paro brez dekompresije, se bo hrana še naprej kuhala, saj bo aparat pod tlakom.
Po koncu časa kuhanja izključite vir toplote in sprostite paro.
Čas kuhanja je odvisen od količin, velikosti živil in vašega okusa.
V prvih nekaj minutah je to normalno.
Če se to nadaljuje, izberite program za izpust pare in počakajte, da vrednost na kazalniku prisotnosti tlaka pade, preden odprete vaš lonec za kuhanje pod tlakom.
Očistite delovni ventil in odprtino za izpust pare pod tekočo vodo ter preverite, ali se poklopec varnostnega ventila premika.
• Lonec napolnite z vsaj 250 ml tekočine, vendar naj ta ne preseže 2/3 višine lonca ali manj (odvisno od vrste hrane in recepta).
• Zaprite lonec na pritisk. Vsi naši lonci na pritisk so zasnovani tako, da se pritisk ne ustvari, če niso ustrezno zaprti.
• Kuhanje: lonec na pritisk postavite na vir toplote, nastavljen na največjo temperaturo. Po nekaj minutah doseže temperaturo nad 100 °C (od 110 °C do 120 °C, odvisno od vrste ali položaja ventila za uravnavanje pritiska). Ventil za uravnavanje pritiska omogoča izhajanje pare: takrat je treba znižati temperaturo in nastaviti čas kuhanja. Tako lahko varčujemo z energijo, saj je v primerjavi z običajnim kuhanjem v vodi porabimo kar za 70 % manj.
• Konec kuhanja, dekompresija: ko preteče čas kuhanja, je potrebno izklopiti vir toplote in izpustiti paro tako, da ventil za uravnavanje pritiska nastavite na položaj za izpust pare. Zdaj lahko lonec odprete. Za hitrejši izpust pare lahko lonec postavite pod tekočo mrzlo vodo.
Če izpod pokrova izhaja para, preverite:
• ali je pokrov dobro zaprt in ali je tesnilo v pokrovu na svojem mestu,
• ali je tesnilo umazano. Če je tesnilo umazano, ga očistite.
• Tudi če je tesnilo v dobrem stanju, ga ne pozabite zamenjati enkrat letno.
• ali je tesnilo še ustrezno,
• ali je pri modelih Authentique tesnjenje zadostno,
• ali je pokrov poškodovan oz. udrt,
• ali so pokrov, varnostni ventil in ventil za uravnavanje pritiska čisti,
• ali je rob lonca na pritisk poškodovan.
Lonec za kuhanje pod tlakom ima več sistemov, ki jamčijo popolnoma varno delovanje.
• Sistem za varno zapiranje (odvisno od modela): Lonec za kuhanje pod tlakom je opremljen z varnostnim sistemom, ki preprečuje kakršno koli povišanje tlaka, če pokrov ni popolnoma in ustrezno zaprt. Če je pokrov nameščen nepravilno, bo varnostni sistem preprečil, da bi se dvignila zatič kazalnika zaklepanja in posledično tlak.
• Sistem za varno odpiranje (odvisno od modela): Če je v loncu za kuhanje pod tlakom dvignjen tlak, se dvigne zatič kazalnika zaklepanja in prepreči odpiranje. Da bi se zatič spustil, je treba sprostiti tlak in šele nato bo mogoče odpreti lonec za kuhanje pod tlakom. Preverite položaj zatiča kazalnika zaklepanja ali kazalnika tlaka (odvisno od modela). Biti mora v spuščenem položaju, da ga lahko odprete.
• Varnost pri odvečnem tlaku: Če se med kuhanjem zamaši odprtina za paro, bodo začeli delovati varnostni sistemi za odvečno paro:
1) Prva faza: varnostni ventil sprosti tlak.
2) Druga faza: tesnilo omogoča, da se tlak sprosti med pokrovom in ponvijo.
3) Tretja faza (odvisno od modela): zatič kazalnika zaklepanja se dvigne nad ročaj in omogoča, da se tlak sprosti vertikalno. Da bi lahko odprli lonec za kuhanje pod tlakom, ko je ta popolnoma ohlajen, mora biti zatič kazalnika zaklepanja na svojem mestu.
Naj ga pregledajo v pooblaščenem servisnem centru.
V loncih na pritisk, ki se uporabljajo na kuhalni plošči, se doseže temperatura približno 118 °C pri nastavitvi na simbol piščanca in 111 °C pri nastavitvi na simbol zelenjave.
Med kuhanjem mesa je v loncih na pritisk tlak 13 lb/psi - 0,9 bara, med kuhanjem zelenjave pa 8 lb / psi - 0,55 bara.
Samo brez pokrova, predvsem za začetno praženje.
Kuhanje se začne, ko ventil regulatorja pritiska omogoča enakomerno sproščanje pare, pri čemer se zasliši enakomerno sikanje. Takrat znižajte temperaturo in izračunajte čas kuhanja, naveden v receptu.
Pokrov obrnite na glavo in ga položite na lonec, ker s tem pomagate ohraniti življenjsko dobo tesnila.
• Preverite, ali je v loncu vsaj 250 ml tekočine.
• Preverite, ali je tesnilo pravilno nameščeno. Nekateri modeli imajo na notranji strani pokrova zatič, ki se poravna z majhno luknjico na tesnilu. Če zatič in luknjica nista ustrezno poravnana, to vpliva na pritisk.
• Tesnilo je morda umazano ali zvito in ga je treba zamenjati. Tesnilo je treba zamenjati vsako leto.
• Prepričajte se, da je kontrolni ventil čist in ni zamašen z morebitnimi ostanki hrane.
• Prepričajte se, da je obod lonca v dobrem stanju in da lonec ni deformiran.
• Kontrolni ventil ni pravilno nameščen ali pa regulator ni v položaju 1 ali 2 (odvisno od modela). Metoda, ki se uporablja za vaš model, je navedena v navodilih za uporabo.
• Prenizka temperatura. Za ustvarjanje pritiska v kuhalniku vedno uporabljajte visoko temperaturo. Ko se ustvari pritisk in nastane močan tok pare, zmanjšajte moč vira toplote, da vzpostavite enakomeren pretok, in začnite meriti čas v tem trenutku. Vsi recepti zahtevajo, da se po doseganju pritiska zmanjša moč vira toplote.
• Kazalnik zaklepanja je zataknjen. To je zatič kazalnika zaklepanja ali kazalnik pritiska (odvisno od modela), ki se se dvigne, ko se v kuhalniku ustvari pritisk, in spusti, ko pritisk popusti. Če se ne dvigne, ga morate morda očistiti. Glejte knjižico z navodili za čiščenje vašega modela.
• Preverite, ali ste pokrov pravilno namestili.
Prah se uporablja pri prevažanju, da se pokrov in tesnilo ne zlepita. Ni nevaren, če vas skrbi, pa ga lahko pred uporabo sperete.
Lonec za kuhanje pod tlakom je izdelan za dolgoročno uporabo in prilagoditev v skladu z razvojem družine.
Priporočene prostornine v litrih so naslednje:
• za 1 do 4 osebe: 3 do 4,5 l
• za 4 do 6 oseb: 6 l
• za 6 do 8 oseb: 7,5 l do 8 l
• za 7 do 10 oseb: 10 l
Ker je kuhanje pod tlakom veliko hitrejše od običajnega kuhanja.
Zato je treba čas kuhanja strogo upoštevati, da bi dosegli dobre rezultate.
Nekateri modeli imajo posebne programe za meso ali zelenjavo, zasnovane za optimalno kuhanje.
Lonec za kuhanje pod tlakom omogoča vrenje (živila se potopijo v vodo z ali brez košare) ali kuhanje v pari (živila se položijo v košaro nad oznako za vodo).
Uporablja se lahko tudi za lahno vrenje ali hitro praženje pred kuhanjem pod tlakom ali celo dušenje s pokrovom, vendar brez povišanja tlaka.
Ne, časovnik je zasnovan za eno uporabo.
Upravlja dve stopnji kuhanja, kuhanje pod tlakom in počasno kuhanje. Zato mora biti nameščen na predvidenem mestu na pokrovu.
Ne, uporabo lonca za kuhanje pod tlakom za cvrtje odsvetujemo, saj bi se lahko poškodoval.
Ta naprava vsebuje materiale, ki jih je mogoče ponovno uporabiti ali reciklirati. Odnesite jo v lokalni zbirni center za zbiranje odpadkov.
Izberite oddelek „Dodatki“ na spletni strani in enostavno poiščite, kar potrebujete za vaš izdelek.
Podrobnejše informacije najdete v razdelku »Garancija« na tem spletnem mestu.