Rižota z mešanimi gobami

Rižota z mešanimi gobami

Glavni obrok

  • 4

    Število oseb

  • Ugodno

    Strošek

  • Srednje

    Težavnost

  • Čas priprave

  • Čas kuhanja

Sestavine

  • 1l (4 skodelice) piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 125 ml (1/2 skodelice) suhega belega vina
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 80 g masla, narezanega
  • 1 rjava čebula, razpolovljena in na drobno sesekljana
  • 100 g rjavih šampinjonov
  • 100 g manjših belih šampinjonov
  • 440 g (2 skodelici) riža arborio
  • 80 gramov gobic enoki z odrezanimi konci stebel
  • 20 g (1/4 skodelice) drobno naribanega parmezana
  • 1/4 skodelice grobo narezanega peteršilja
  • Ščep soli
  • Na lističe nastrgan parmezan za dekoracijo
  • 125 ml (1/2 skodelice) olivnega olja
  • 3 stroki česna, narezani na tanke rezine
  • 1/3 skodelice sesekljanega svežega žajblja
  • 2 čajni žlički drobno naribane limonine lupinice
  • Ščep žafrana

Priprava

Pripravite olje s česnom, limono in žajbljem: na nizkem ognju segrejte olje v srednje veliki ponvi s premazom proti prijemanju. Dodajte česen in ga pražite 30 sekund ali dokler ne zadiši. Odstranite z ognja. Dodajte žajbelj, limonino lupinico in žafran. Premešajte in dajte na stran.

V kozici zmešajte jušno osnovo in vino ter na srednjem ognju segrevajte do vretja. Nato zmanjšajte ogenj, da tekočina počasi vre.

V kozici z debelim dnom na srednjem oglju segrejte olje in maslo. Dodajte čebulo in jo med mešanjem pražite dve minuti ali dokler se ne omehča. Dodajte bele in rjave šampinjone ter jih med mešanjem pražite tri minute ali dokler se ne zmehčajo.

Dodajte riž in vse skupaj ob stalnem mešanju pražite še dve minuti ali dokler riž ne postekleni. Zalijte z zajemalko (pribl. 125 ml ali 1/2 skodelice) osnove in z leseno kuhalnico mešajte, dokler se tekočina ne vpije. Ob stalnem mešanju po zajemalkah dodajajte tekočino; počakajte, da se tekočina vpije, preden dodate naslednjo zajemalko. Kuhajte, dokler se riž ne zmehča (približno 25 minut).

Dodajte še gobice enoki in od stalnem mešanju kuhajte še tri minute oziroma dokler se ne zmehčajo. Odstranite z ognja. Vmešajte parmezan in peteršilj. Poskusite in po potrebi dodajte sol.

Naložite rižoto v servirne skledice. Pokapljajte z odišavljenim oljem ter potresite z lističi parmezana.

Tefalovi izdelki za pripravo v skladu s tem receptom
  • TALENT PRO
    TALENT PRO

    Trpežna in izjemno enostavna neoprijemljva obloga za čiščenje

  • EASY COOK & CLEAN
    EASY COOK & CLEAN

    100% enostavno čiščenje

  • DAILY CHEF
    DAILY CHEF

    Odporna obloga proti prijemanju za vsakodnevno kuhanje

  • SO CHEF
    SO CHEF

    Odporna obloga proti prijemanju za vsakodnevno kuhanje

  • Duetto
    Duetto

    Pameten način enostavne uporabe

  • Ingenio Unlimited 13-delni set
    Ingenio Unlimited 13-delni set

    Ingenio, poenostavite svoje kuhanje!

  • RESIST INTENSE
    RESIST INTENSE

    Izjemno trpežna zunaj in znotraj

  • Intuition
    Intuition

    Elegantna in preprosta priprava obrokov vsak dan

  • UNLIMITED
    UNLIMITED

    Najboljša obloga proti prijemanju, odporna na praske*

  • Invissia
    Invissia

    Enostavna vsakodnevna uporaba